Pad cene nafte prouzrokovan prevelikom proizvodnjom

Svet

put„Pad cene nafte prouzrokovan je prevelikom proizvodnjom tog energenta, ali i usporavanjem kineske ekonomije”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. „Kina je naš partner, saveznik, mi imamo veoma dobre odnose sa njima, ali trenutno imaju probleme, a veliku štetu trpi njihova ekonomija. Zbog toga, kao i zbog smanjivanja obima svetske ekonomije pada i cena nafte, budući da je proizvodnja tog energenta daleko veća nego trenutna potražnja“, rekao je on nastupajući na Severnokavkaskom univerzitetu. “Istovremeno- rekao je Putin – ruska ekonomija se oseća sigurno, iako je pojedinim sektorima potrebna podrška. “

„Kada je reč o inflaciji – moramo da budemo obazrivi kako bi se životni standard građana održao na dostojnom nivou. Upravo to u savremenim uslovima treba da bude centar pažnje svih nivoa vlasti“, rekao je on.

Ruski predsednik se osvrnuo i na pojedine teškoće sa kojima se susrela ruska ekonomija istakavši da one ujedno otvaraju i nove mogućnosti. „Poteškoće sa kojima se susrećemo otvaraju nove mogućnosti naše ekonomije. Mislim da oni iz polјoprivrednog sektora to najbolјe znaju“, rekao je Putin.

Opširnije: http://rs.sputniknews.com