Otvoreno pismo evropskom komesaru za životnu sredinu zbog zagađivanja reke Lim

Vesti | Region

Foto: Wikipedia/Cornelius Bechtler

Nevladina organizacija ”Euromost“ uputila je otvoreno pismo evropskom komesaru za životnu sredinu Karmenu Veli i šefu Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivu Oravu, u kojem navode da su zabrinuti zbog konstantnog zagađivanja reke Lim.

Kako stoji u pismu ”Euromost – a“  kanalizacionim cevima fekalni i drugi otpadi idu direktno u Lim, kao i otpadi iz klanica i živinarskih farmi.

Evropske zvaničnike su obavestili da se, kako navode, vrši nelegalna eksploatacija šljunka, što dozvoljava i Uprava za vode.

– Voda iz Lima nekontrolisano se koristi za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, što ne sme da se čini, jer se na taj način otrovi prenose na biljke, poručuju iz ”Euromost – a“.

Navode i da se poslednjih godina napadaju i pritoke Lima, na kojim se grade mini hidroelektrane, zbog čega je reka do sada na najnižem vodostaju, pa pored svih otpada i fekalija može doći i do zaraznih bolesti.

– Obavestili smo ih da se Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, kao i Agencija za zaštitu životne sredine, još nijednom nisu potrudile, da sačuvaju reku, da je valorizuju i pretvore u turistički potencijal, poručuju iz ”Euromost – a“.

Milisav Pajević