Otvoreni za razgovor o budućnosti INA

Region

molTanjug donosi vest da je Mađarska kompanija MOL, povodom izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Vlada otkupiti udeo te kompanije u INI – dala saopštenje. Otvorena  je za razgovor o budućnosti INA, kao i da čeka službeno obaveštenje o tome, prenosi sajt poslovni.hr pozivajući se na Hinu.

Hrvatski premijer izjavio je sinoć da je sa tom političkom odlukom hrvatske vlade upoznata i mađarska strana na najvišem nivou.

„To sam lično učinio“, izjavio je Plenković i naveo da je Vlada od pravnih zastupnika Hrvatske dobila obaveštenje da je doneta odluka u postupku, koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Poslovni.hr podseća da je Hrvatska početkom 2014. protiv MOL-a podnela arbitražnu tužbu toj komisiji, kojom je tražila da se proglase ništavnim izmene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u INA i glavni ugovor o gasnom poslovanju.

Osim toga, Hrvatska je zatražila i naknadu štete koja je nastala kao posledica tih ugovora, potpisanih za vreme mandata premijera Ive Sanadera.

Plenković je juče kazao i da je Arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti, zbog čega je odbio da ih poništi, i dodao da hrvatski sudovi do danas nisu doneli ni jednu pravosnažnu presudu koja bi to dokazala.

Plenković je kazao da će odluka Međunarodnog suda za rešavanje investicijskih sporova u Vašingtonu biti doneta do kraja 2017. godine.

Izvor: tanjug.rs

V.V.