Otvoreni prvi parkovi za pse u Subotici

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Subotica.com

Čovekovi najbolji prijatelji dobili su danas svoje mesto za igru i druženje u Dudovoj šumi i na Prozivci. Za formiranje parkova za pse na ove dve lokacije iz gradskog budžeta izdvojeno je 3,5 miliona dinara.

„Srećan sam što smo mi jedan od gradova koji je krajem prošle godine usvojio plan da se na šest lokacija fomiraju parkovi za pse. Za sada su formirana dva parka, jer je ovde najveća koncentracija stanovništva i ima najviše ljubimaca“, istakao je gradonačelnik Bogdan Laban. „Do kraja godine parkove ćemo oformiti i na Paliću, u Malom Bajmoku, kod Tesline pijace i Otvorenog univerziteta. Ovo će sigurno obradovati vlasnike ljubimaca, a pritom će se više voditi računa o higijeni, na zadovoljstvo svih građana.“

O higijeni i uopšte korišćenju parkova za pse brinuće JKP „Čistoća i zelenilo“.

Subotica je dobila prve parkove za pse, gde će naši ljubimci moći slobodno da trčkaraju bez bojazni da će nekome smetati. Ideja je i nastala u Dudovoj šumi, na jednoj žurci koju smo organizovali za Ajšu, i drago nam je da je ona sada i realizovana“,  kaže Aleksandra Bukvić, rukovodilac službe za zoohigijenu u JKP „Čistoća i zelenilo“.

Foto: Subotica.com

„Naravno, svaki vlasnik je odgovoran za svog psa i moraće da vodi računa o higijeni i poštuje pravila parkova.“

Formiranje parkova za pse pozdravljaju i vlasnici ljubimaca, kao i građani kojima je smetalo što su psi puštani bez povodca.

„U svakodnevnom radu i druženju sa članovima našeg udruženja i ljudima koji su udomili kuce, primetili smo da postoji potreba da se formira bar jedan parkić gde ljubitelji pasa mogu da se okupljaju i puste svoje ljubimce da se slobodno igraju, da ih socijalizuju. Sa druge strane, mnogima smeta da se psi slobodno puštaju i zato pozdravljaju što postoji jedno ograđeno i opremljeno mesto“, dodaje Beti Horvat, volonterka udruženja „Subotičke njuškice“.

Izvor: Subotica.com