Otvoreni CroAgro i Sajam hrane i zdravog života u Zagrebu

Vesti | Hrana | Region

Foto: Grad Zagreb

Zamenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma otvorila prvi Sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro i 10. Sajam hrane i zdravog života.

Poljoprivreda je strateška privredna grana i upravo nas zato raduje povratak poljoprivrednog sajmovanja u hrvatski glavni grad i to u razdoblju relativnog mirovanja poljoprivrednih aktivnosti da bi sajam bio što dostupniji zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, istaknula je zamenica Majić. Grad Zagreb na Sajmu zdravog života nastupa sa svoja 23 poljoprivredna proizvođača na koje smo izuzetno ponosni. Za nas je poljoprivreda od strateške važnosti, posebice lokalna proizvodnja hrane, odnosno kratki lanci opskrbe koje je prepoznala i Evropska unija i Evropska komisija i ugradila ih u zakonodavstvo koje se odnosi na politiku ruralnog razvoja. Grad je generator privrednog razvoja pa time i razvoja poljoprivrede, dodala je zamenica.

Sajam poljoprivrede, poljoopreme i poljoprivredne mehanizacije smo organizovali osluškujući potrebe tržišta, a rezultati nadmašuje sva naša očekivanja, istakla je direktorka Velesajma Dina Tomšić. Istovremeno održavamo i Sajam hrane i zdravog življenja kako bismo naglasili važnost podizanja svesti o zdravom životu. Na izložbenim prostorima u 10 paviljona je 460 izlagača iz 28 zemalja. Zagrebački velesajam u godini obeležavanja svoje 110. godišnjice na najbolji način završava poslovni ciklus, odradili smo projekta i više od 160 događanja, a do nedelje očekujemo veliki broj posetilaca i gostiju na oba sajma, dodala je direktorka Tomšić.

Foto: Grad Zagreb

Ističući važnost organizovanja ovakvih sajmova na kojima se razmenjuju iskustva i znanja, predsednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović je najavio da će u oktobru sledeće godine Komora organizovati najveći Evropski međunarodni kongres poljoprivrednika. To će biti prvi takav kongres u Hrvatskoj, ali i u istočnom delu Evrope, a okupiće više od 500 vodećih evropskih poljoprivrednika.

Sajam u izlagačkome, stručnom i edukacijskom segmentu tematski prezentuje poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, sadnice i semenski asortiman, sredstva za zaštitu bilja i podizanje prirodne plodnosti zemljišta i opremu i repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju.

Izvor: Grad Zagreb