Otvoreni 7. Međunarodni dani energetike i investicija

Srbija

Sedmi međunarodni dani energetike i investicija, koji predstavljaju najveći forum za inostrane i domaće projekte, jedini te vrste u Vojvodini, otvoreni su juče na Novosadskom sajmu.

Manifestacija u organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj CEDEF, Novosadskog sajma i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, omogućava učesnicima predstavljanje projekata i pronalaženje adekvatnih finansijskih i stručnih partnera za njihovu realizaciju, stimuliše veća ulaganja u sektor energetike, jača konkurentnost lokalnih sredina i podstiče lokalni razvoj širom regiona.

Ključna tema ovogodišnjeg foruma, biće energetska efikasnost sa svojim modelima finasiranja, a pored toga bavićemo se značajem vetroparkova, imajući pre svega u vidu snagu i perspektivu vetroparkova Vojvodine, s obzirom na to da će preko 90 odsto svih vetroparkova u Srbiji naći svoju lokaciju u Vojvodini, poručio je sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nenad Grbić.

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić, istakao je da je su energetika i investicije neraskidiva sprega, koja je u ovom trenutku u Srbiji poptpuno usaglašena. Imajući u vidu sve ono kroz šta je naše društvo prošlo u proteklih nekoliko decenija, Srbija danas mora krupnim korakom da uđe u veliki investicioni ciklus koji se ogleda upravo u energetici, poručio je Antić, podsetivši da je u ovom trenutku više od tri milijarde evra usmereno ka investicijama u energetici,što predstavlja najveći investicioni ciklus u kome se Srbija nalazi u poslednje četiri decenije.

Nakon obraćanja zvaničnika, potpisan je Protokol o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarsto i saobraćaj i Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Vojvodine iz Novog Sada. Protokol su potpisali pokrajinski sekretar Nenad Grbić i predsednik Sindikata Josip Modić. Ovim dokumentom se značajno utiče na promovisanje značaja pokretanja građevinske indrustrije u AP Vojvodini kako bi se podstaklo otvaranje novih radnih mesta u građevinarstvu i povećanje potrošnje građevinskog materijala proizvedenog u domaćim kompanijama.

Tokom dvodnevnog skupa na kome će se predstaviti 40 kompanija-izlagača, planirano je 25 konferencija, radionica i predavanja u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Cilj Međunarodnih dana energetike i investicija je da, između ostalog, podstakne poslovne kontakte i saradnju svih aktera u oblastima kojima je skup posvećen, da omogući upoznavanje potencijalnih investitora s investicionim projektima i tako stimuliše sve veće investiranje u energetski sektor, industrijske parkove i izgradnju prečistača otpadnih voda, da predstavi napredne tehnologije i oblike finansiranja energetskih projekata.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević