Otvorene nove HEP-ove punionice ELEN

Mobilnost | Region

elenPočetkom novembra u Varaždinu, na Croduxovom benzinskom servisu Optujska, HEP je u redovni pogon pustio punionicu ELEN za vozila na električni pogon. To je deseta HEP-ova punionica ELEN u Hrvatskoj koja je postavljena u sklopu projekta eMobilnosti, dok je 11. decembra, uz prigodnu svečanost, u pogon pušteno još dve takve punionice u Varaždinu.

Postavljanje punionica ELEN u Varaždinu realizovano je zahvaljujući Sporazumu o saradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila s kompanijom Crodux derivati dva. U prikazanom slučaju Crodux je obezbedio mesta za parkiranje bez naknade, dok je HEP postavio punionicu. Na punionici je predviđeno da se istovremeno mogu puniti dva vozila naizmeničnom strujom, s načinom punjenja 3 i tipom punjenja 2 (AC mod 3 type 2), dok vreme punjenja iznosi 1-4 h, u zavisnosti od stanja baterije.

elen-2Punjenje je besplatno za vlasnike identifikacijske kartice ELEN RFID koju treba zatražiti na prodajnom mestu Croduxa. Postavljena punionica koristiće se u razvojnoj fazi projekta za empirijsko ispitivanje rešenja, modeliranje usluge i učinaka (priprema za komercijalnu fazu projekta), pri čemu je ideja da se prate navike korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionice.

„Vizija nam je biti vodeći u regiji na području e-mobilnosti u izgradnji pametne infrastrukture i pružanju usluga za punjenje električnih vozila temeljene na konceptu naprednih elektroenergetskih mreža. U idućih nekoliko godina cilj nam je izgradnja mreža ELEN punionica na području cijele Hrvatske i uspostava sustava daljinskog upravljanja i nadzora punionicama. Naglašavamo da je HEP prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta“, ističe gospodin Ivica Skorić, vođa projekta eMobilnosti u HEP-u.

Svečano otvarenje preostale dve punionica u Varaždinu bilo je održano 11.decembra, u sklopu obeležavanja 120 godina Elektre Varaždin i 40 godina HE Varaždin. Grad Varaždin je u tom slučaju obezbedio mesta za parkiranje, a kao tehnička podrška zaslužna je Elektra Varaždin. U sklopu razvojnog projekta eMobilnosti, HEP nastavlja saradnju i ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama, kao i svim stranama koje imaju interes i želju da modernizuju transport (javni i privatni) na svojim ulicama i da doprinesu smanjenju emisija ugljen dioksida i očuvanju životne okoline.

HEP je na nivou Hrvatske do sada postavio dvanaest javnih punionica ELEN. Po jednu u Labinu i Vukovaru, dve u Osijeku s naizmeničnim (AC) punjačima i tri u Varaždinu i pet ultrabrzih punionica u Koprivnici, izgrađenih u sklopu evropskog projekta ‘Civitas Dyn@mo’ koji je usmeren na razvoj najproduktivnijih mera saobraćajne održivosti koji se temelji na elektromobilnosti i planiranju održivog gradskog saobraćaja. Uz to, u garaži glavne HEP-ove poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sistem za osam parkirnih mesta koja su namenjena punjenju HEP-ovih električnih vozila, kojih je za sada ima 22 u voznom parku.

Izvor: www.energetika-net.com
Photo: www.energetika-net.com

Priredila Vesna Vukajlović