Otvorena vrata subotičkog Vodovoda

Vesti | Srbija

 

Foto: Grad Subotica

Foto: Grad Subotica

Povodom Evropske nedelje održivog razvoja i Svetskog dana zaštite životne sredine, Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Subotice, organizovalo je konferenciju „Voda za održivi razvoj“ i akciju „Otvorena vrata subotičkog Vodovoda“.

U Velikoj većnici Gradskе kuće je održana konferencija „Voda za održivi razvoj“, a u utorak, 5. juna svi zainteresovani građani su mogli da posete Centralni gradski kompleks vodosnabdevanja – Vodozahvat I i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice.

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, izjavio je, obraćajući se prisutnima u velikoj većnici Gradske kuće, da su Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ partneri u ostvarivanju ciljeva Evropske nedelje održivog razvoja.

– Današnji dan smo posvetili vodi kao jednom od najznačajnih resursa za život i rad na planeti. Želim da ukažem na to da se naš grad odgovorno ponaša prema vodi i veoma skupocenim i složenim sistemima koji  obezbeđuju da se sirova voda crpi iz dubokih podzemnih izdani. Da se ona prerađuje do nivoa pijaće vode po evropskim normama kvaliteta, da se kontroliše njen kvalitet i distribuira do svih potrošača, a da se nakon upotrebe u domaćinstvima, vrtićima, školama i drugim ustanovama i industriji ona odvodi kanalizacionom mrežom i prečišćava na gradskom prečistaču, kako bi kao takva došla do jezera Palić, istakao je Bunford.

Procesni menadžer u JKP „Vodovod i kanalizacija“, Gligor Geler, predstavio je projekat koji ima za cilj racionalnu potrošnju vode.

– Cilj je da ovaj dan obeležavamo zajedno sa decom, kako bi ih edukovali o značaju vode i racionalnije potrošnje. Za naše preduzeće ovo je jedan od najlepših dana u okviru planiranja godišnjih aktivnosti, jer u istoj nedelji obeležavamo Evropski dan održivog razvoja i Svetski dan zaštite životne sredine , rekao je Gligor Geler.

Na Svetski dan zaštite životne sredine, svi zainteresovani građani mogli su da posete Centralni gradski kompleks vodosnabdevanja – Vodozahvat I i Postrojenje za prečišćavanje  otpadnih voda grada Subotice.

Na ovim objektima stručnjaci JKP ,,Vodovod i kanalizacija“ Subotica upoznali su građane na prigodan način sa objektima i načinima prerade sirove vode, kao i otpadnih voda.

Milisav Pajević