Otvorena transfer stanica u opštini Koceljeva Ukupna vrednost projekta 750 hiljada evra

Vesti | Srbija | Upravljanje otpadom

Otvaranje transfer stanice Koceljeva 1Juče je u opštini Koceljeva svečano otvorena transfer stanica, koja će ovoj opštini omogućiti efikasnije upravljanje otpadom u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Svečanom otvaranju su prisustvovali čelnici opštine, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Ambasade Kraljevine Holandije.

„Transfer stanica koja je izgrađena u Koceljevi predstavlja najmoderniji način primarne selekcije otpada, odnosno početak jednog organizovanog načina tretiranja otpada koji se pravi u Koceljevi i okolnim naseljima. Naravno, tek nam predstoji ozbiljan rad kako bi u narednom periodu sve moglo da funkcioniše na jednom visokom nivou, što podrazumeva visok nivo zaštite životne sredine, čistiju Koceljevu i okolinu i, samim tim, rešavanje problema stanovnika u neposrednoj blizini transfer stanice“, istakao je predsednik opštine Koceljeva, Dušan Ilinčić. Ukupna vrednost projekta iznosi 750 hiljada evra, a sredstva je obezbedila Kraljevina Holandija, koja kao trenutno predsedavajuća zemlja EU, snažno promoviše klimatske akcije, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

„Na osnovu mog iskustva iz drugih zemalja, ali iz moje domovine, znam da je važno da se ljudima dobro objasni zašto moraju da menjaju svoje navike. Potrebno im je objasniti da čistija životna sredina znači veći kvalitet lokalnog zemljišta, podzemnih voda i njihove reke, to znači zdraviju hranu, vazduh i manje zdravstvenih problema povezanih sa zagađenjem prirode. Takođe, reciklaža podrazumeva ekonomsko poboljšanje položaja svih uključenih u njen proces, stvarajući više posla i obezbeđujući neophodna sredstva za poboljšanje lokalnih komunalnih usluga”, naveo je Henk van den Dool, ambasador Kraljevine Holandije.

„Naporima Vlade Republike Srbije i zahvaljujući podršci Kraljevine Holandije, danas prisustvujemo otvaranju transfer stanice u Koceljevi koja značajno doprinosi sistemu za upravljanje otpadom, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou. Aktivnosti koje nas očekuju u budućnosti tiču se nabavke opreme u vidu vozila za lokalno komunalno preduzeće, zatim sanacija smetlišta u Koceljevi i uspostavljanje punog regionalnog sistema za upravljanje otpadom „Kalenić”, sa sedištem u opštini Ub. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za Ministarstvo, jer će se njime doprineti sistemu upravljanja komunalnim otpadom i opasnim otpadom iz domaćinstva”, istakao je pomoćinik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Aleksandar Vesić.

U istom danu, u opštini Koceljeva, predstavljen je i projekat uvođenja primarne separacije otpada, koji podrazumeva distribuciju 800 kanti domaćinstvima u narednom periodu. Jedan od  glavnih ciljeva projekta biće da podstakne građane da odvajaju različite kategorije reciklabilnog otpada, a novoizgrađena transfer stanica treba da postane centralno mesto za prikupljanje reciklabilnih materijala, generisanih na teritoriji ove opštine.

Vesna Vukajlović