Otvorena solarna elektrana na krovu fakulteta u Splitu

Region

Otvorena solarna elektrana na krovu fakulteta u SplituFakultet elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje u Splitu 20. decembra ove godine pustio je u pogon solarnu elektranu koja se nalazi na krovu ove ustanove.

Projekat je vredan više od 45 hiljada evra, a finansirao ga je sam fakultet. Prema rečima dekana fakulteta, Srđana Podruga, iako su imali ponude od investitora, želeli su sami da ulože u ovaj projekat koji će im biti višestruko koristan. Pored promocije samog fakulteta, solarna elektrana će im služiti u naučne i istraživačke svrhe.

Takođe, očekuju da im se uloženi novac vrati u roku od četiri godine nakon čega će sav prihod biti upotrebljen za slične projekte. Snaga ove solarne elektrane iznosi oko 31kW, a godišnje bi trebalo da se proizvede oko 41MWh električne energije. Ovo je jedna od prvih solarnih elektrana u Splitu.

Inače, Fakultet elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje ima potpisan ugovor sa nemačkim institutom „ISE Fraunhofer“, najvećim institutom na svetu koji se bavi istraživanjem solarnih tehnologija.

S.J.