Otvorena regionalna radionica o bioenergiji

Srbija | Biomasa

bioenergy-serbia.rs

Od 24. do 25. novembra 2015. godine u hotelu Radisson blue u Beogradu održava se regionalna radionica „Kako unaprediti upotrebu bioenergije na Balkanu“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović izjavila je da Republika Srbija ima veliki potencijal kada je reč o biomasi. Takođe je podsetila da je Republika Srbija među prvima u svetu dostavila Nacionalni plan o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte čime je pokazala da vodi računa o zaštiti životne sredine.

Pomoćnik ministra šumarstva Republike Srpske gospodin Goran Zubić istakao je značaj regionalne saradnje u oblasti bioenergije i unapređenja šumarstva, energetike i ekonomije. Dodao je da Republika Srpska ima oko 1,3 miliona hektara šume od čega je čak 77 odsto u vlasništvu države, kao i da postoji duga tradicija drvne industrije, ali ne i korišćenja biomase. Kako je naveo, u Republici Srpskoj samo tri ili četiri toplane koriste biomasu kao energent, a ne postoje podsticaji za proizvodnju toplotne energije iz biomase.

Predsednik opštine Gradiška gospodin Ljubimko Čakalj izjavio je da je toplana u ovoj opštini prošle godine prešla sa mazuta na biomasu. Kako je istakao, vrednost investicije je oko 1,5 miliona evra, a investitor je dobio koncesiju na 15 godina. Studija je izrađena 2013. godine, a grejanje na biomasu u ovoj opštini počelo je od 1. januara 2014. godine.

Rukovodilac programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ gospodin Tomas Mihel naveo je da je bioenergija bitna zbog toga što donosi energetsku nezavisnost, smanjuje emisiju ugljen dioksida, privlači investicije i omogućava otvaranje novih radnih mesta. Istakao je i da je uspostavljena saradnja između nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg i Srbije u oblasti bioenergije.

Regionalna radionica „Kako unaprediti upotrebu bioenergije na Balkanu“ održava se u okviru projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, a koji realizuju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Sandra Jovićević

foto: bioenergy-serbia.rs