Otvorena radionica „Kvalitet voda“ u Novom Sadu

21092016_milosevic_pmf-01U Novom Sadu je 21. septembra 2016. godine otvorena 20. jubilarna radionica „Kvalitet voda“.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost gospodin Zoran Milošević ovom prilikom je istakao da oko 800 hiljada građana Vojvodine pije vodu neadekvatnog kvaliteta. Dodao je da se u 2017. godini mora podržati nastojanje javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća koja će novim tehnološkim rešenjima, koja su nastala na ovakvim radionicama, ponuditi nešto izvesniju budućnost i implementirati rezultate na nivou lokalnih samouprava.

Direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu gospodin Božo Dalmacija naveo je da otpadne vode izazivaju kancer i mutogena dejstva, kao i veliki pomor riba i da se taj problem mora rešavati još u pogonima fabrika gde je neophodno raditi unutrašnji monitoring.

Radionica „Kvalitet voda“ održava se od 21. do 23. septembra 2016. godine na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a centralne teme su zaštita izvorišta za piće, upravljanje kvalitetom voda i monitoring voda.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević