Otvorena prva kompresorska stanica na gasnom transportnom sistemu Hrvatske

Vesti | Region | Goriva | Gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Prva kompresorska stanica na gasnom transportnom sistemu Republike Hrvatske svečano je otvorena u Velikoj Ludini u petak, 17. januara.

Puštanjem ove kompresorske stanice u rad omogućeno je uspostavljanje stalnog dvosmernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske, što će omogućiti i otpremanje gasa sa budućeg LNG terminala na Krku i mogućih novih izvora gasa prema Mađarskoj i drugim zemljama.

Pored toga, time je osigurana i fleksibilnost upravljanja postojećim transportnim kapacitetima i njihovo racionalno povećanje u skladu sa potrebama tržišta.

Reč je o investiciji vrednoj 209,5 miliona kuna (28,1 miliona evra).

Uz predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, svečanosti je prisustvovao i ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić, koji je tom prilikom istakao sledeće: „Republika Hrvatska u svojoj Strategiji energetskog razvoja jasno se opredelila za diversifikaciju ruta isporuke i smanjenje energetske zavisnosti. Ovaj projekat samo je jedan u nizu dokaza da u realizaciji te strategije idemo u smeru koji smo zacrtali“, zaključio je.

Predsednik Uprave „Plinacro“ Ivica Arar izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je kompresorska stanica izgrađena u planiranom roku od 16 meseci. Dodao je i kako je to bio veoma složen zadatak jer je reč o najkompleksnijem objektu na hrvatskom gasnom transportnom sistemu.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike