Otvorena nova trafostanica u Nikšiću

Region

nikshishPredsednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, kazao je da su pre tri godine počeli pripremu tog zahtevnog projekta kako u tehničkom, tako i u finansijskom smislu.

Završetkom trafostanice 110/10 kV „Nikšić 2“ i puštanja u pogon 110 kV kablovskog voda stvoriće se preduslovi za ekonomski i društveni razvoj za izgradnju ostalih infrastrukturnih projekata, saopštili su iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Iz te kompanije su kazali da je ukupna vrednost investicije preko devet i po miliona evra“, kaže se u saopštenju. Na svečanosti povodom završetka radova saopšteno je da se značaj izgradnje trafostanice, čije je postrojenje zatvorenog tipa, po najsavremenijoj GIS tehnologiji, ogleda pre svega u sigurnijem i kvalitetnijem napajanju električnom energijom konzuma Nikšića.

Predsednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, kazao je da su pre tri godine počeli pripremu tog zahtevnog projekta kako u tehničkom, tako i u finansijskom smislu.

„Ukupan projekat podrazumevao je izgradnju trafostanice 110/10 KV, snage 2×31,5 MVA, 110 KV-nog kabla od Kličeva do Željezare kojim je trafostanica priključena na postojeću prenosnu mrežu, kao i izgradnju dalekovodnog polja u trafostanici Nikšić“, precizirao je Laketić.

„Trafostanica je izvedena u GIS tehnologiji i kompletno razvodno postrojenje je smešteno u zgradi, što je sa stanovišta očuvanja prostora i vizuelne prihvatljivosti znatno bolje rešenje od klasičnog“, kazao je Laketić.

Takođe su, kako je naveo, umesto standardnog nadzemnog visokonaponskog voda, ugradili visokonaponski kabal dužine četiri kilometra, čime je sačuvan dragoceni prostor na užem području grada za neku drugu namenu.

Iz CGES-a su kazali da su ugrađeni aparati i oprema proizvodi renomiranih evropskih kompanija ABB i Prizmijan, a radove su izvodile domaće kompanije Volvoks, Bemaks i Energomontaža sa partnerima.

Gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović, kazao je da je završetkom još jedne trafostanice obogaćena prenosna mreža u Crnoj Gori.

Izvor: vijesti.me

V.V.