Otvorena međunarodna konferencija o klimatskim promenama COP 21

Svet | Klimatske promene

cop 21

U ponedeljak 30. novembra 2015. godine u Parizu u Francuskoj otvorena je 21. međunarodna konferencija strana potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime – COP 21.

Izvršni sekretar UNFCCC-a gospođa Kristijana Figeres na otvaranju konferencije izjavila je da je COP 21 prilika da se postigne globalni sporazum o klimatskim promenama, kao i da svi učesnici imaju odgovornost da to i urade.

Ministar spoljnih poslova Francuske gospodin Loran Fabius pozvao je vlade da pojačaju svoje napore i istakao da je pretnja klimatskih promena prevelika da bismo se zadovoljili sa minimalističkim sporazumom. Dodao je i da će konferencija poslužiti da se istakne značaj nedržavnih aktera u okviru akcionog plana Lima-Paris.

Podsetimo, cilj konferencije je postizanje globalnog klimatskog sporazuma o smanjenju globalnog zagrevanja koji bi bio obavezujuć za sve zemlje, a koji bi podrazumevao uključivanje zemalja u proces energetske tranzicije kako bi se postepeno smanjila emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Konferenciji prisustvuju delegacije iz oko 195 zemalja.

Sandra Jovićević

 foto: amherst.edu