Otvorena krovna solarna elektrana „Kozjak“ u Hrvatskoj

Region

Otvorena najveća solarna elektrana u HrvatskojPredsednik Republike Hrvatske gospodin Ivo Josipović 20. marta pustio je u rad solarnu elektranu „Kozjak“ na krovu hale „Cemexovog“ rudnika „Sveti Juraj“, čija izgradnja je počela u novembru 2013. godine. Snaga ove elektrane je 300kW, a planirana godišnja proizvodnja je 460MWh električne energije što je dovoljno za snabdevanje energijom oko 150 domaćinstava. Nosilac projekta je kompanija „Fotonapon“, dok je vrednost projekta preko 650 hiljada evra. Elektrana se sastoji od nove tankoslojne tehnologije, a predviđa se da će smanjiti emisiju ugljen dioksida za oko 415 hiljada kilograma godišnje.

Gospodin Ivo Josipović je na otvaranju solarne elektrane „Kozjak“ izjavio da je njeno puštanje u rad veoma značajno, pre svega zbog toga što se podstiču ulaganja u zelenu energetiku, a zatim i zbog otvaranja novih radnih mesta.

Direktor kompanije „Fotonapon“ gospodin Tonći Božić izrazio je nadu da će izgradnja solarne elektrane „Kozjak“ podstaći druge kompanije da ulažu u projekte obnovljivih izvora energije i dodao da bi procedura dobijanja dozvola trebalo da bude skraćena kako bi se stvorila dobra investiciona klima koja bi privukla više investitora.

Predsednik Uprave „Cemexa“ gospodin Trpimir Renić rekao je da je ovaj projekat deo strategije „Cemexovog“ rudnika kojom se smanjuje potrošnja energije u njegovim objektima.

S.J.