Otvorena kompostana u Kotoru

Region | Upravljanje otpadom

Foto: Pixabay

Sekretar za zaštitu životne sredine Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore gospođa Daliborka Pejović otvorila je juče prvu kompostanu u Crnoj Gori u Kavču kod Kotora.

Gospođa Pejović je izjavila da je značaj otvaranja ovog postrojenja u tome što će se sada prvi put u Crnoj Gori na delu njene teritorije 100 odsto reciklirati jedna vrsta otpada, odnosno zeleni otpad, a što je značajno za ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27.

Direktor Komunalnog preduzeća „Kotor“ gospodin Zoran Mrdak istakao je da će prve količine komposta biti spremne već u maju kada će sa njima početi prihranjivanje zelenih javnih površina u Kotoru, Budvi, Tivtu i Herceg Novom. On je dodao da je u okviru projekta nabavljeno i 24 velikih kontejnera za zeleni otpad za pomenuta četiri grada, 3 pres-kontejnera za Budvu i 150 klasičnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi u cilju pokretanja akcije selektovanog odlaganja zelenog i dela komunalnog otpada.

Podsetimo, kompostana zauzima oko 600 kvadratnih metara, a poseduje drobilicu i prevrtač za zeleni otpad. Kompostana je izgrađena u okviru projekta „Uspostavljanje kompostiranja i selektovanog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi“ čija vrednost iznosi oko 450 hiljada evra, a finansiran je od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Vlade Crne Gore i komunalnih preduzeća u Tivtu, Budvi, Kotoru i Herceg Novom. Projekat su realizovali „EKO centar Delfin“ iz Kotora, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Vlada Crne Gore i gradovi Kotor, Budva, Herceg Novi i Tivat.

Sandra Jovićević