Najveća solarna elektrana u Beču puštena u rad

Foto-ilustracija: Facebook (screenshot)

U utorak, 29. oktobra, najveća solarna elektrana u Beču otvorena je i puštena u rad.

Izgrađena je na krovu bečkog trgovačkog centra „Donau Zentrum“ i prostire se na površini od 6.500 m2, što je jednako veličini jednog fudbalskog terena. Solarni paneli su instalirani na krovu bioskopa „Donau-Plex“ u početku, ali je posle dodato još 3.500 panela na druga dva kompleksa ovog centra. Trebalo bi da se snabdeva 20 od ukupno 260 lokala električnom energijom. Time će se smanjiti emisija ugljen-dioksida za oko 270 tona, jer će solarna elektrana proizvoditi oko milion kWH zelene energije na godišnjem nivou.

Za izgradnju je bilo potrebno oko 900.000 evra.

Ovo je jedan od projekata koji odgovara konceptu pametnog grada (Smart City), na čemu grad od 2011. godine neprestano radi s namerom da postigne zamišljene ciljeve zabeležene za 2030. i 2050. godinu. Novim strategijama trude se da postignu da, i pored velikog broja stanovnika, ne zagađuju životnu sredinu i da se na taj način posvete rešavanju problema klimatskih promena.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jose Gabriel Ortega Castro)

Prema tom planu, maksimalna potrošnja energije po stanovniku do 2030. godine trebalo bi da bude smanjena za 30 odsto, a do 2050. za 50 odsto.

Beč poseduje katastar solarnog potencijala koji zainteresovanima pruža podatke preko aplikacije „Wien Umweltgut“, na kojoj građani mogu da imaju uvid u energetski potencijal krovnih površina. Na taj način lako dolaze do informacija o orjentaciji, nagibu, okolnim zgradama, osunačanosti i prisutnosti vegetacije, kad je reč o određenim gradskim krovovima koji ih zanimaju.

Jelena Cvetić