Otvorena izložba povodom Evropskog dana parkova

Foto: pzzp.rs

U sredu 24. maja 2017.godine je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode obeležen Evropski dan parkova. Tim povodom je otvorena 13. Međunarodna izložba fotografija pod nazivom Water = Life / Voda = Život. Izložbu je organizovao Nacionalni park Fruška gora u saradnji sa Zavodom.

Prilikom otvaranja izložbe biolog gospodin Dragiša Savić iz NP Fruška gora je izjavio da je na izložbi predstavljeno 40 odabranih fotografija sa motivima životinja i biljaka iz raznih krajeva sveta vezanih za vodena staništa. Istakao je da je napredak video tehnologije omogućio veliku produkciju fotografija, ali da štampana fotografija ima poseban značaj i utisak za gledaoca.

Načelnik odeljenja za promociju, edukaciju i odnose sa javnošću Pokrajinskog zavoda gospodin Oliver Fojkar je izjavio da je Evropski dan parkova proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zaštićenih prirodnih dobara i zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine. Fojkar je istakao da se evropski dan parkova obeležava sa ciljem promocije zaštićenih delova prirode širom Evrope, podizanja svesti ljudi o životnoj sredini i važnosti očuvanja prirode u urbanim sredinama.

Foto izložba Water = Life / Voda = Život će biti otvorena do 30.juna 2017.godine.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević