Otvorena izložba o klimatskim promenama „Peti izveštaj“

Srbija | Klimatske promene

cpn.rs

Centar za promociju nauke (CPN) u Galeriji tehnike i nauke Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) 23. decembra 2014. godine otvorio je izložbu „Peti izveštaj“ koja je posvećena klimatskim promenama.

U okviru ove izložbe biće predstavljeno deset tema o klimi, Međunarodnom panelu o klimatskim promenama (Intergovernmental Panel of Climate Change-IPCC), naučnoj podlozi, adaptaciji i mitigaciji. Osim toga, biće predstavljeni i poslednji rezultati naučnih istraživanja o globalnom zagrevanju, stanju i projekcijama budućeg ponašanja klimatskog sistema planete zemlje, navedeno je u saopštenju Centra za promociju nauke. Takođe će biti predstavljen i filmski materijal, kao i vizuelizacija klimatskih modela.

Izložba „Peti izveštaj“ organizuje se uz pomoć Međuvladinog panela za klimatske promene i u saradnji sa nevladinom organizacijom „Jedan stepen“, a trajaće do 22. januara.

Inače, početkom decembra ove godine „Peti izveštaj“, koji je objavljen početkom 2014. godine, predstavili su stručnjaci sa univerziteta u Insbruku, Lundu i Lajpcigu, a radionica se odvijala uporedo sa klimatskim samitom u Peruu.

Sandra Jovićević

foto: cpn.rs