Otvorena izložba „Iz riznice Skadarskog jezera“

Vesti | Region

 

Foto: RTCG

Nacionalni parkovi Crne Gore pripremili su izložbu „Iz riznice Skadarskog jezera“ koja je otvorena u JU „Muzeji i galerije Podgorice”, povodom obeležavanja 35 godina od osnivanja Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Na početku svečanosti sve učesnike je pozdravio direktor JPNPCG Elvir Klica i istakao da je Ministarstvo kulture prepoznalo značaj izložbe uključivši je u program manifestacije „Dani evropske baštine” koja ima za cilj da podstiče istraživanja, promoviše i štiti jedinstvene kulturne vrednosti Crne Gore.

Osim raznovrsnosti prirodnih potencijala, kulturno-istorijska prošlost NP Skadarsko jezero ima poseban značaj, prije svega što se upravo na ovom prostoru stvarao crnogorski istorijski i državni identitet.

Foto: RTCG

     Čast da otvori izložbu pripala je Neli Savković Vukčević, sekretarki Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada koja je naglasila da manifestacija „Dani evropske baštine” ima za cilj da jača svest o našem evropskom kulturnom identitetu kroz intenzivniju razmenu znanja o zajedničkom nasljeđu satkanom od svih posebnosti brojnih kultura.

Ona se zahvalila autorki izložbe i Nacionalnim parkovima Crne Gore i svima koji su učestvovali što „pokazuju da je jezero crnogorska i evropska otvorena živa istina“.

Izložba je rezultat posvećenog rada istoričarke umjetnosti Radmile Adžić, stručne saradnice za kulturno-istorijsko nasleđe u JPNPCG.

Autorka se zahvalila pokroviteljima izložbe Ministarstvu kulture, Glavnom gradu Podgorica i Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, kao i JU „Muzeji i galerije Podgorice” na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta.

Izložba „Iz riznice Skadarskog jezera” biće otvorena do 14. oktobra ove godine.

Milisav Pajević