Otvorena fabrika peleta u Pljevljima

Region | Biomasa

ivanovic-vektra_005 cdm.me

U Pljevljima u Crnoj Gori 6. aprila 2016. godine otvoren je pogon za proizvodnju peleta u kompaniji „Vetra Jakić“.

Vlasnik kompanije „Vetra Jakić“ gospodin Dragan Brković izjavio je da je zadovoljan realizacijom projekta koji je četiri godine bio u stagnaciji zbog finansija. On je istakao da će se uskoro početi sa proizvodnjom peleta, odnosno da se u narednom periodu očekuje dolazak nemačkih eksperata koji bi trebalo da obuče 25 radnika. Nakon toga fabrika će poslovati sa 50 odsto kapaciteta, a od septembra 2016. godine kapacitet će biti podignut na 100 odsto, odnosno 65 hiljada tona peleta na godišnjem nivou. Kako je istakao, od septembra će biti tretirano i celulozno drvo.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore gospodin Petar Ivanović izjavio je da je otvaranje pogona veoma bitno zbog novih radnih mesta, ali i povećanja izvoza i uvoza, a izrazio je i svoje zadovoljstvo završetkom ovog projekta. On je dodao da je partner na projektu bio Abu Dabi fond za razvoj, sa kojim su do sada zaključeni ugovori ukupne vrednosti 16,5 miliona evra.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori njena ekselencija gospođa Hafis Al Ulam istakla je da se u ovoj fabrici proizvodi pelet po evropskim standardima.

Sandra Jovićević

foto: cdm.me