Otvorena fabrika Kontinental u Novom Sadu

Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

U Novom Sadu juče je otvorena fabrika Kontinental automotiv Srbija, a vrednost investicije je 140 miliona eura.

Sa otvaranjem Kontinentala otvoriće se više od 500 radnih mesta, a najavljeni su i novi projekti poput izgradnje trening centra laboratorija, a biće potrebe i za dodatnim zaposlenjima. Predviđa se da će ova kompanija svoj prostor dodatno proširiti za još 1.500 metara kvadratnih, a trenutno se, kako prenosi RTS, prostire na oko 8.000 metara kvadratnih.

Predstavnici Kontinentala u Srbiji su postavili čvrste temelje, jer ova kompanija već pune tri godine posluje u Novom Sadu  u okviru svog centra za istraživanje i razvoj.

Nesumnjivo je da imamo kvalifikovan kadar jer je u međunarodnom timu Kontinentala za razvoj tehnologije čak 600 IT inženjera iz Srbije, dok je ukupan broj stručnjaka oko 5.000.

Razvojno-istraživački centar Kontinentala u Srbiji treći je po broju ljudi, odmah iza nemačkog i ruskog centra, ali ispred austrijskog i francuskog.

Koliko je Vojvodina, ali i cela Srbija, napredovala svedoči činjenica da će se u novosadskom Kontinentalu, pored instrument tabli i displeja za automobile, proizvoditi i napredni HMI sistemi.

HMI sistemi su pametni upravljački sistemi koji vozaču omogućavaju lakše i bezbednije upravljanje vozilom uz pomoć naprednih tehnologija, a jedna od mogučnosti je i prepoznavanje glasa.

Vozač može personalizivati HMI softver i u potpunosti ga prilagoditi sopstvenim potrebama kako bi neometano upravljao vozilom, a sama vožnja bila prijatnija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je veliku zahvalnost predstavnicima ove nemačke kompanije na odluci da investiraju u Srbiju, što je još jedan pokazatelj iskrenog prijateljstva i dobre saradnje Nemačke i Srbije, prenosi RTS.

Takođe, velika zasluga pripada i domaćim inženjerima koji su učestvovali u projektu, jer nas njihova stučnost i marljiv rad prikazuju u najboljem svetlu.

Energetski portal