Otvorena ekološka zgrada UN u Podgorici

Region

Otvorena ekološka zgrada UN u PodgoriciPredsednik Republike Crne Gore gospodin Filip Vujanović i zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija gospodin Jan Eliasson 10. marta ove godine u Podgorici su otvorili ekološku zgradu Ujedinjenih nacija.

Ova eko zgrada smeštena je na obali reke Morače, između mosta Milenijum i pešačkog mosta, a projektovao je austrijski arhitekta gospodin Danijel Figenšu koji je sa ovim projektom pobedio na međunarodnom konkursu. Sa njenom izgradnjom započelo se još 2010. godine, a uglavnom je izgrađena od termoizolacionih materijala i stakla. Električnu energiju dobija iz oko 700 solarnih panela koji se nalaze na njenom krovu, dok se za sistem grejanja i hlađenja koriste geotermalne vode. U zgradi je racionalizovana i potrošnja vode pa se iz gradskog vodovoda uzima samo voda za piće i kuvanje, dok se voda za ostale potrebe uzima iz reke Morače.

Ova ekološka zgrada finansirana je iz budžeta Crne Gore, a njena vrednost je 3,5 miliona evra. U njoj će biti smeštene agencije Ujedinjenih nacija: Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

S.J.
foto: vijesti.me