Otvoren turističko-informativni centar u Kosjeriću

Vesti | Turizam

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je juče turističko-informativni centar u Kosjeriću, u kojem će posetioci moći da saznaju sve relevantne informacije o ovoj varoši.

Foto: sr.wikipedia.org/Mazbln

Ljajić je izrazio uverenje da će ovaj centar, koji je nastao restauracijom i adaptacijom Starog hana, ubuduće biti mesto kulturno-turističkih dešavanja, koja će unaprediti turističku ponudu Kosjerića i Zapadne Srbije.

On je naveo da je u restauraciju Starog hana, prve zgrade u Kosjeriću, resorno ministarstvo uložilo 10 miliona dinara.

Srbija godinama unazad u ovoj oblasti beleži dvocifrene stope rasta, zahvaljujući vodećim turističkim destinacijama.

Taj rast podstiče se i razvojem onih destinacija koje imaju potencijale, objasnio je Ljajić.

Kosjerić je jedna od tih destinacija, u kojoj moramo ponuditi nove sadržaje, poput Vizitorskog centra, ali i objediniti i turizam i poljoprivredu, rekao je on i najavio izgradnju zelene pijace u Kosjeriću, na kojoj će se turistima prodavati organska hrana iz ovog kraja.

Prema njegovim rečima, šansa Kosjerića je i blizina Divčibara i Zlatibora i tu šansu ova opština, uz pomoć Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva, mora iskoristiti.

Direktorka Turističke organizacije Kosjerić Snežana Joksimović istakla je da je adaptacija Starog hana u Vizitorski centar sa stalnom izložbom o istoriji tog mesta, deo prvog sistemskog programa zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa koji je značajan za kulturni identitet građana i u funkciji je održivog kulturnog turizma.

Han je 1854. godine podigao Antonije Radojević, potomak prvog doseljenika Antonija Kosijera.

Služio je za prihvatanje putnika i trgovaca na putu ka Dubrovniku, Bosni ili Beogradu.

Zgrada je danas pod zaštitom države.

Milisav Pajević