Otvoren sajam energetike i ekologije u Beogradu

Srbija

sajam ekofair stana bozovic

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović otvorila je juče jedanaesti sajam ekologije i zaštite životne sredine „Ekofair 2014“.

Ona je izjavila da je očuvanje životne sredine obaveza svih, a cilj je smanjiti negativne efekte i posledice po zdravlje ljudi. Gospođa Božović je podsetila i da 30 odsto svih propisa koji se moraju implementirati u zakonodavstvo Republike Srbije predstavljaju propisi iz oblasti zaštite životne sredine.

Osim sajma „Ekofair 2014“ otvoren je i sajam „Energetika 2014“, a na ovim sajmovima juče je bilo reči i o novoj strategiji razvoja energetike, upravljanju otpadnim vozilima, projektima primarne selekcije otpada u Moravičkom okrugu.

Danas će biti održana konferencija „Eko standardi i obrazovanje uslov za konkurentnost i održivo poslovanje“, biće predstavljeni pozitivni primeri ekološke energetike u Srbiji i svetu, reciklaža otpada, otvaranje tržišta u oblasti gasa, monitoring u životnoj sredini itd.

Treći dan sajma biće posvećen upravljanju otpadom, obnovljivim izvorima energije, prečišćavanju otpadnih voda, dok će poslednjeg dana biti predstavljene nove tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda, istraživanja u oblasti solarne energije, kao i dodela nagrada.

Na sajmu učestvuje veliki broj firmi i institucija čija je oblast delovanja zaštita životne sredine, resorna ministarstva, lokalne samouprave, akreditovane labaratorije, preduzeća.

Pokrovitelji sajma „Ecofair“ i „Energetika“ su Ministarstvo rudarstva i energetike, Republika Srbija i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs