Otvoren sajam „Energa 2018“ u Sarajevu

Vesti | Region

Foto: energa.ba

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije „Energa 2018“, osmi po redu, otvoren je juče u Sarajevu, gde se do 21. juna predstavlja više od 100 izlagača iz 11 zemalja.

Na otvaranju sajma u dvorani „Mirza Delibašić“ KSC Skenderija, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović istakao je da ovaj sajam ima regionalne dimenzije te da je prilika za razvoj energetskog sektora, u kojem je BiH u proteklom periodu napravila napredak, ali nedovoljan.

– Usvojeno je nekoliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali moglo je više, poručio je Šarović te dodao da listi dokumenata nedostaje okvirna energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i gasa.

Izrazio je nadu da će ove godine barem jedan od ova dva dokumenta biti usvojen, s tim da će akcent biti na zakonu.
Naglasio je da se energetskom sektoru mora posvetiti mnogo više pažnje, u suprotnom, istakao je, BiH će doći u nezavidnu situaciju.

– Reforme su jedini ispravan put, a preduslov za to je usvajanje modernog zakonodavstva i evropskih standarda,  kazao je Šarović.

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo je takođe naglasila da je ”Energa” bosansko- hercegovački brend, ali i brend celog regiona.

Podvukla je da je u BiH veliki broj termoelektrana koje čekaju modernizaciju i koje mogu dati puno više od električne energije.

– Kao resorna ministarka ponosna sam da izdajemo sve više ekoloških dozvola za solarne panele i vetroelektrane,  rekla je Edita Đapo, koja je zajedno s organizatorima sajma i ministrom Šarovićem otvorila ovogodišnju ”Energu”.

Sajam je otvorio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je kazao da ”Energa” ide u pravcu da postane ugledna platforma za razmenu ideja i iskustva u jugoistočnoj Evropi i da ima značajnu ulogu u regiji jer se predstavljaju investitori u energetskom sektoru.

Istakao je da Turska čvrsto vjeruje da je ekonomski prosperitet ključan za održavanje stabilnosti u regiji.
– Prekogranični projekti će osigurati još više platformi u kojima će zemlje regiona raditi za prosperitetniju budućnost, naglasio je Koc.

Predsednik Privredne komore FBiH i predsednik Organizacionog odbora sajma Mirsad Jašarspahić posebno je istakao važnost panela koji će biti održani u okviru sajma.

– Izlagački deo i konferencijski deo su uvezani i svi izlagači su deo konferencijskog dela, rekao je Jašarspahić.
Konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 učesnika, tretira će različite teme iz energetskog sektora, a poseban akcent bit će na energetskim i klimatskim politikama u BiH.

Milisav Pajević