Otvoren Regionalni centar za energetsku efikasnost

Vesti | Srbija

Foto: Grad Zrenjanin

Otvaranjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost u Zrenjaninu obeležen završetak IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija „Pametna i održiva potrošnja energije“, čija je ukupna vrednost 852.000 evra. Zgrada centra, koja se prostire na 500 kvadratnih metara i naoravljena je tako da maksimalno štedi energiju, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Zelena agenda i energetska efikasnost biće aktuelne teme u narednim decenijama i za projekte iz ovih oblasti Evropska unija će i u buduće izdvajati značajna sredstva. Srbija će kroz nacionalni plan “Srbija 2025”  finansirati brojne projekte, od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, separacije otpada, do domena energetske efikasnosti i svega što se može svrstati u sektor „zelenih“ programa i projekata”, navela je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Kako je objasnila, upravo je to formula “20–20–20”, koju je definisala EU – 20 odsto smanjiti količine ugljen-dioksida, 20 odsto povećati obnovljive izvore energije i 20 odsto povećati energetsku efikasnost.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je ovaj grad u prethodnom periodu radio mnogo na dostizanju evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, ističući da projekat Regionalnog centra predstavlja krunu dosadašnjih, ali i početak novih aktivnosti.

“Ceo projekat ima za cilj da Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti. Zahvaljujući IPA programu prekogranične saradnje rekonstruisana je sportska hala “Medison”, nabavljena oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, a u završnoj fazi je realizacija projekta “Revitalizacija kanala Begej”, naveo je gradonačelnik i dodao da je Zrenjanin kapacitete EU fondova koristio i u drugim oblastima, a jedan od takvih primera je gradnja Regionalnog edukativnog centra „Banat“.

Direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat“ Irena Živković ukazala je na to da pomenuti projekat doprinosi postizanju klimatskih i energetskih ciljeva EU, kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona.

“Pored toga što je Zrenjanin dobio prvu “pametnu zgradu” i Regionalni centar za energetsku efikasnost, urađeno je još mnogo toga, kao što je izrada master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga”, precizirala je ona.

Prema njenim rečima u okviru pilot akcija u tri zrenjaninske srednje škole postavljeni su instrumenti za merenje različitih energetskih parametara i kvaliteta vazduha i obavljeno je termovizijsko snimanje dronom 60 javnih objekata.

Vodeći partner na projektu Regionalnog centra za energetsku efikasnost bio je Grad Zrenjanin sa partnerima – Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „Banat“, Gradom Temišvarom i Klasterom održive energije Rumunije – ROSENC.

Otvaranju centra prisustvovali su i pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nebojša Vojnović, a onlajn su se obratili izvršna direktorka Regionalnog biroa za prekograničnu saradnju Anka Lolesku i gradonačelnik Temišvara Fric Dominik Šamuel.

Energetski portal