Otvoren kongres o klimatizaciji, grejanju i hlađenju

Srbija

zeljko sertic

Ministar privrede gospodin Željko Sertić otvorio je 3. decembra 2014. godine 45. Međunarodni kongres o klimatizaciji, grejanju i hlađenju.

On je ovom prilikom istakao da je ova oblast veoma bitna za privredni razvoj zemlje i ukazao na to da u Srbiji postoje energetski neefikasni sistemi centralnog i gradskog grejanja i zastarela energetska rešenja u industriji.

Gospodin Sertić je izjavio i da je Vlada Republike Srbije prepoznala da postoji potreba ulaganja u energetski sektor i modernizaciju energetske infrastrukture, kao i u unapređenje energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije. Ukazao je i da je nedavno osnovan Nacionalni savet za klimatske promene čiji je zadatak da sprovodi nacionalnu politiku u oblasti klimatskih promena i da predlaže mere za rešavanje problema u ovoj oblasti.

Kongres o klimatizaciji, grejanju i hlađenju održava se 45. put za redom, a neke od njegovih osnovnih tema biće primena obnovljivih izvora energije u zgradama, povratno korišćenje toplotne energije, daljinsko grejanje i hlađenje, energetska efikasnost zgrada, toplotne pumpe, zgrade koje emituju nula odsto ugljen dioksida, novi materijali u građevinarstvu.

U okviru kongresa biće organizovana i izložba koja će biti posvećena softverskim i informacionim tehnologijama, kao i zelenim programima i mrežama.

Inače, ovo je najveći kongres o klimatizaciji, grejanju i hlađenju koji se održava već 45 godina bez prekida u ovom delu Evrope. Generalni pokrovitelj kongresa je kompanija „Energy net“, dok je generalni pokrovitelj izložbe preduzeće „FLUX PRO“.

Kongres organizuje Društvo za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, a sledeći kongres o KGH biće održan od 2. do 4. decembra 2015. godine u Beogradu.

Sandra Jovićević

foto: telegraf.rs