Otvoren 51. „Lorist“ na Novosadskom sajmu

Vesti | Srbija

 

Foto: Novosadski sajam

Ovogodišnji 51. „Lorist“ na Novosadskom sajmu je otvorio predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

– Prva jesenja manifestacija na Novosadskom sajmu, Lorist, ima bogatu tradiciju dugu više od pet decenija tokom koje je stekao visok rejting u zemlji i svetu i ovogodišnja priredba to i potvrđuje, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor otvarajući Međunarodne sajmove lova i ribolova.

On je istakao da ulazak u šestu deceniju uspešnog postojanja obavezuje i na pravi način je zalog za budućnost i nastavak razvoja međudržavne saradnje, saradnje privrednika i ljubitelja prirode, lova i ribolova, ali i pravo mesto da se ukaže na potencijale koje naša zemlja ima kad su u pitanju lov, ribolov i turizam.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević istakao je da je ova manifestacija po mnogo čemu jedinstvena jer se predstavljaju izlagači iz različitih sfera, ali s istim ciljem – života u saglasju s prirodom.

Po njegovim rečima, Lorist je pravo mesto da se promovišu bogati potencijali Vojvodine u oblasti lova, ribolova i turizma, ali i da se ukaže da koristeći potencijale prirode moramo naučiti da je poštujemo jer ćemo je samo na taj način sačuvati.

– Jesen u Novom Sadu neraskidivo je vezana za Lorist i druženje s prirodom, ali Lorist nije samo sajamska manifestacija već mnogo više jer ima i kulturološki značaj i prava je prilika da, pre svega mladi, nauče šta znači živeti s prirodom i koje korake bi svi trebalo da  preduzmemo da je sačuvamo za buduće generacije, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i istakao da je istovremeno, Lorist i značajna privredna manifestacija što dokazuje i uspešno postojanje duže  od pola veka, a budući da je ove godine više izlagača nego prošle, na najbolji način se potvrđuje dobar privredni ambijent u našoj zemlji.

Očekuje se da će na ovoj sajamskoj manifestaciji, koja traje do 7. oktobra, nastupiti 450 domaćih i stranih izlagača iz 20 zemalja.

Kako je najavljeno, biće održano niz kongresnih aktivnosti i poslovnih susreta, i organizovan veliki broj događanja za posetioce.

Milisav Pajević