Otvoren 46. Međunarodni sajam pčelarstva u parku Tašmajdan

Vesti | Srbija

Foto: Grad Beograd

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović otvorio je danas 46. Međunarodni sajam pčelarstva koji se, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, održava do 4. oktobra u parku Tašmajdan.

Događaju su prisustvovali Milinko Veličković, gradski seketar za privredu, i Slobodan Čumić, predsednik Društva pčelara „Beograd” i organizatora sajma.

Mladenović je istakao da je broj izlagača na nivou prethodnih godina, bez obzira na pandemiju koronavirusa. Ukazao je na to da je reč o sajmu zdravlja, u punom smislu te reči, kao i da će se organizatori, izlagači i posetioci pridržavati svih epidemioloških mera.

Grad Beograd je i tokom ove godine uspeo da obezbedi subvencije poljoprivrednicima i pčelarima na nivou prethodnih godina, istakao je Mladenović i zahvalio Društvu pčelara „Beograd” na donaciji od 150 kilograma meda Predškolskoj ustanovi „Palilula”.

Med je posebno važan najmlađima za njihovo odrastanje. Upravo je sticanje kulture svakodnevnog uzimanja meda i pčelinjih proizvoda izuzetno važno od najranijih dana“, ukazao je Mladenović i najavio istu donaciju kovid-bolnicama u prestonici.

Foto: Grad Beograd

Veličković je istakao da je reč o sajmu meda koji okuplja najbolje pčelare iz Beograda, Srbije i regiona. On je podsetio da je domaći med prepoznatljiv po svom kvalitetu u celoj Evropi.

„Grad Beograd podržava ovakve vrste manifestacija i pčelarima pomaže putem raznih vidova subvencija. Subvencije su počele 2015. godine sa simboličnih dva miliona dinara, dok se danas za pčelarstvo odvaja više od 35 miliona dinara, pre svega za nabavku košnica i opreme za proizvodnju meda„, naveo je resorni sekretar.

On je dodao da je Grad Beograd za poljoprivrednu delatnost opredelio oko 200 miliona dinara za ovu godinu.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, ovogodišnji sajam meda se održava u specifičnim uslovima, istakao je Veličković i pozvao sugrađane da koriste pčelinje proizvode radi podizanja imuniteta.

Čumić je precizirao da ove godine na sajmu izlaže 120 proizvođača pčelinjih proizvoda i oko 100 izlagača koji u ponudi imaju pčelinju opremu. Takođe je istakao da zainteresovani mogu da posete manifestaciju tokom celog dana, uz slobodan ulaz i poštovanje epidemioloških mera.

Izvor: Grad Beograd