OTVOREN 13. SAJAM ENERGETIKE – Mirjana Filipović: U Srbiji neophodno ulaganje u nove, obnovljive izvore energije, ali treba čuvati i one tradicionalne (FOTO)

Srbija

Foto: EP

Danas je otvoren Međunarodni sajam Energetike, koji već trinaestu godinu za redom na istom mestu okuplja domaće, regionalne i svetske kompanije i institucije koje posluju u sektoru nafte, uglja, gasa, i obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Sajam je svečano otvorio Milorad Grčić, VD direktora Elektroprivrede Srbije.

U svom obraćanju, on je po prvi put u javnosti izneo podatak da je pre dve godine zaustavljena obnova hidroagregata A1 na Đerdapu 1, i da je ruska kompanija iz nepoznatih razloga prekinula sve aktivnosti.

– U poslednjih godinu i po dana, koliko smo mi na čelu EPS-a, uspeli smo da ubedimo ruske partnere da nam je to jako bitno i uspeli smo da obnovimo hidroagregat 1 na Đerdapu 1 i on će uskoro biti pušten u rad – naveo je Grčić.

Kao pokazatelj uspešnog poslovanja EPS-a stoji činjenica da se ova kompanija tokom prethodne godine sa 19. popela na sedmo mesto najuspešnijih kompanija Jugoistočne Evrope.

– Pored velikog broja ljudi zaposlenih u EPS-u, kojima sam izuzetno zahvalan na naporima koje ulažu, važno je da spomenem i to da nekoliko desetina hiljada građana Republike Srbije radi u ekspoziturama EPS-a i na taj način stabilnost ove kompanije utiče na egzistencijalnu stabilnost velikog broja porodica – rekao je Grčić.

Prema njegovim rečima, nastavljaju se ulaganja u stabilno snabdevanje električnom energijom.

Foto: EP

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, Mirjana Filipović, takođe se prisutnima obratila na svečanom otvaranju, zahvalivši se pritom svim učesnicima, izlagačima i gostima.

– Srbija je sad na zavidnom nivou što se tiče kompanija iz sektora energetike – rekla je ona i dodala da je ovaj Sajam značajan skup koji resorno ministarstvo podržava.

Filipović je napomenula da je neophodno ulaganje u nove, obnovljive izvore energije, ali da treba čuvati i tradicionalne koje Srbija ima.

Izlagački kao i konferencijski segment Sajma energetike uključuju sve tematske podnivoe – od naučno-istarživačkog rada, preko eksploatacije, do obogaćivanja, distribucije, transport, skaldištenja ili neposrednog korišćenja prirodnih resursa.

Istovremeno se u halama Beogradskom sajama održavaju i 14. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa, kao i 6. Međunarodni sajam pametnih tehnologija.

(M.N.)