Otvara se prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Popov)

Geotermalna elektrana „Velika 1“ u Cigleni pored Bjelovara otvara se u utorak, 19. novembra 2019.

Reč je prvoj geotermalnoj elektrani u Hrvatskoj i najvećoj geotermalnoj elektrani u kontinentalnoj Evropi s binarnom tehnologijom (16,5 MW) koja pokriva potrebe za električnom energijom za oko 29.000 domaćinstava. Iako u Hrvatskoj ne postoji delatnost proizvodnje komponenata za geotermalne pogone, nosilac ove investicije turska grupacija MB Holding, želeo je da u realizaciju projekta u što većoj meri uključi hrvatske kompanije.

Tako od 325 miliona kuna (oko 43,6 miliona evra) ukupnog ulaganja više od 68 odsto (220 milijuna kuna – oko 29 miliona evra) čini udeo usluga i opreme nabavljene na hrvatskom tržištu. Kompanija MB Holding poznata je po tome što je prva započela geotermalne projekte u Turskoj, a planira i nastavak ulaganja u Hrvatskoj, kao i  da započine novi projekt – geotermalnu elektranu kod Legrada, očekivane neto snage 19,9 MW.

Geotermalnu elektranu „Velika 1“ službeno će otvoriti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsednik Uprave kompanije MB Holding Muharem Balat.

Izvor: Ekovjesnik