Otpočeo biciklistički festival „Evropski Amazon“ u Somboru

Mobilnost

Foto: Grad Sombor

U okviru realizacije projekta  „Amazon of Europe Bike Trail – Biciklistička ruta Evropski Amazon“,  u Somboru je u subotu 5. oktobra organizovana manifestacija  Međunarodni biciklistički festival „Evropski Amazon“.

Učesnike je na startu manifestacije pozdravila Antonija Nađ Kosanović, član Gradskog veća za oblast dece, omladine i sporta, nakon  čega se biciklovima došlo do Bačkog Monoštora.

Prisutni su u Etno kući „Mali Bodrog“ imali priliku da od predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja grada Sombora i zamenika gradonačelnice Antonia Ratkovića saznaju nešto više o radu Saveta, načinu na koji se finansira i na koji se troše sredstva, a razgovaralo se i o potrebama za poboljšanjem saobraćajne infrastrukture koje imaju biciklisti u Somboru.

Šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj Mihael Plac predstavio je Projekat „Amazon of Europe Bike Trail- Biciklistička ruta Evropski Amazon”, koji se realizuje u okviru drugog poziva od strane  “Interreg Danube Transnational Programme”, a predstavnik Saobraćajne policije PU u Somboru Predrag Manojlović održao je predavanje o bezbednosti biciklista u saobraćaju.

Biciklisti su se vozili šetnom stazom „Štrbac“ u okviru Specijalnog rezervata prirode „Gornje podunavlje“, nakon čega je sledio ručak i povratak u Sombor.

Foto: Grad Sombor

Grad Sombor je regionalni koordinator na realizaciji projekta „Amazon of Europe Bike Trail – Biciklistička ruta Evropski Amazon“. Međunarodni biciklistički festival „Evropski Amazon“ se održava od avgusta do oktobra 2019. godine na području prvog petodržavnog Unesko rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kroz jedanaest biciklističkih događaja u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Projekat „Biciklistička ruta Evropski Amazon“ sufinansira se u okviru Dunavskog Transnacionalnog programa Evropske unije (ERDF i IPA fondovi). Realizacija projekta je počela 1. juna 2018. godine i traje do 31. maja 2021. godine. Ukupna vrednost projekta je 3.176.000.00 evra, podeljenih između 15 partnera.

Izvor: Grad Sombor