Otpad značajan resurs

Srbija | Upravljanje otpadom

Peti CEDEF samit energetskih menadžera Srbije

U sredu 16. decembra 2015. godine održan je Peti samit energetskih menadžera Srbije – Održivi gradovi Srbije: Komunalna energetika, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, zaštita životne sredine i zeleno zapošljavanje.

Predstavnik kompanije „Miteco“ iz Kneževca gospodin Predrag Ozmo prezentovao je projekte uklanjanja otpada iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i projekte zbrinjavanja istorijskog otpada iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. On je istakao da je posebno važno rešavanje problema preuzimanja izdvojenog opasnog otpada sa budućih deponija, kao i posebnih tokova komunalnog i industrijskog otpada radi daljeg energetskog iskorišćenja.

U okviru samita rečeno je da je otpad značajan resurs, a da je od velike važnosti rešavanje brojnih ekoloških problema i adekvatno zbrinjavanje otpada. Kako je istaknuto, oblast je veoma značajna ne samo zbog zaštite životne sredine i održivog razvoja već i sa ekonomske strane.

Peti samit energetskih menadžera Srbije – Održivi gradovi Srbije: Komunalna energetika, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, zaštita životne sredine i zeleno zapošljavanje organizovao je Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) u saradnji sa Sekretarijatom za energetiku grada Beograda.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org