Otpad iz kompanije „Prva Iskra“ Barič biće izvezen u EU

Srbija | Upravljanje otpadom

baric otpad eko.minpolj.gov.rs

Ministartsvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije saopštilo je 13. marta 2015. godine da je Vlada Republike Srbije obezbedila 120 miliona dinara iz budžeta koji su namenjeni za zbrinjavanje oko 750 tona istorijskog otpada iz nekadašnje kompanije „Prva Iskra“ Barič.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da će istorijski otpad biti transportovan u Evropsku uniju do kraja maja 2015. godine. Ona je dodala da se ovaj otpad na pomenutoj lokaciji nalazi već 15 godina i da će najverovatnije biti izvezen u Austriju ili Mađarsku.

Gospođa Božović je prilikom obilaska ove fabrike u Obrenovcu istakla da je prioritet izgradnja nove fabrike u Obrenovcu koja će zapošljavati oko 2500 radnika, a da se izmeštanje istorijskog otpada vrši kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje, ali i životna sredina.

Podsetimo, prošle godine je Inspekcija za zaštitu životne sredine Republike Srbije dostavila izveštaj u kojem je navedeno da u Republici Srbiji postoji preko 5000 tona opasnog otpada u firmama u restruktuiranju.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs