Otočac dobio ELEN stanicu za punjenje električnih vozila

Mobilnost | Region

Foto: otocac.hr

Hrvatska elektroprivreda otvorila je prvu ELEN stanicu za punjenje električnih vozila u Otočcu, što je 46 takva javna punionica otvorena u Hrvatskoj, a tom su prilikom predstavljeni i planovi HEP-a za izgradnju hidroelektrane u tom gradu.

Stanica za punjenje električnih vozila u Otočcu postavljena je na osnovu Sporazuma o saradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gde je Grad Otočac dao pravo službenosti za parkirna mesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon stanicu uz tehničku podršku Elektrolike Gospić, Pogona Otočac.

Na stanici za punjenje električnih vozila je moguće istovremeno punjenje dvaju vozila, uz vreme punjenja od jednog do četiri sata, zavisno od stanja baterije vozila i vrste pretvarača u vozilu. Punjenje na ELEN stanicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu.

Takođe, ovom prilikom predstavljeni su planovi za izgradnju male hidroelektrane Otočac instalirane snage 1,8 MW i planirane godišnje proizvodnje između 6 i 7 GWh električne energije.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević