Otkriveni fosili stari 518 miliona godina

Vesti | Svet

Naučnici su otkrili hiljade „zapanjujuće“ očuvanih fosila na obali reke Danshui u provinciji Hubei u Kini.

Foto: pixabay

Procenjuje se da su fosili stari oko 518 miliona godina i predstavljaju retko očuvane fosile s očuvanim mekim tkivima poput kože, očiju i unutrašnjih organa.

Paleontolozi su otkriće okarakterisali „neverovatnim“, naročito zbog toga što više od polovine fosila pripada do sada nepoznatim vrstama.

Pronađeno je više od 20.000 fosila, a do sada je analizirano ukupno 4.351, uključujući crve, meduze, morske korale i alge.

„Ovo će biti veoma važan izvor podataka u izučavanju porekla živih bića“, rekao je za BBC Xingliang Zhang, jedan od istraživača i profesor na Univerzitetu Northwest.

Robert Gaines, geolog koji je također učestvovao u istraživanju, rekao je za BBC da je ovo otkriće veoma značajno, jer su „većina stvorenja organizmi od mekog tkiva koji obično nemaju nikakve šanse da budu fosilizirani“.

„Meko tkivo fosila najverovatnije je očuvano zbog oluje tokom koje su stvorenja „vrlo brzo bila zakopana u sediment“, smatra profesor Zhang.

Naučnici su najviše oduševljeni fosilima meduza i morskih korala i ističu da nikada nisu videli nešto slično.

Paleontolog Allison Daley, koja nije učestvovala u studiji, ali je napisala prateću analizu za časopis „Nauka“, u kojem su objavljeni rezultati ove studije, ističe da je ovo otkriće najvažnije u posljednjih 100 godina.

„Nikada nisam ni pomislila da ću doživeti ovako važno otkriće. Ovo je prvi put da su meduze tako dobro očuvane“, rekla je.

Istraživački tim popisuje preostale vrste i radi na dodatnim iskopavanjima kako bi prikupio dodatne informacije o drevnom ekosistemu i procesu fosilizacije.

Izvor: Klix.ba

Milisav Pajević