Otkrivena osa sa ubojitom žaokom

Vesti | Svet

 

Foto: Wikipedija

Foto: Wikipedija

Nova vrsta ose otkrivena u prašumama Amazonije pripada grupi takozvanih parazitoidnih osa, koje su specijalizovane da polažu jaja u tela paukova kako bi obezbedile kasniju ishranu larvi.

Južnoamerička osa nazvana Clistopyga crassicaudata otkrivena je početkom godine u ekspediciji entomologa Univerziteta u Turku, u Finskoj, sa profesorom Ilarijem Seksjervijem na čelu.

Otkriće nove vrste insekta objavljeno je u nedeljniku Zutaksa, koji izlazi u Helsinkiju. Ženke ove vrste ose traže paukove koji žive u gnezdima u amazonskoj prašumi i parališu ih ubodom veoma potentnog otrova, da bi larve imale obezbeđen izvor proteina i šećera odmah po izleganju.

Kad se larve izlegu, počinju da se hrane još živim paukom a na raspolaganju imaju i njegova jajašca, koja su još u jajnim vrećama. Profesor Seksjervi kaže da se ne može sa sigurnošću kazati koji je pauk najčešća meta ovih osa, jer je podvrsta klasifikovana nedavno pa se istraživanja nastavljaju.

Organ za polaganje jaja, takozvani ovipozitor, nalazi se na zadnjem delu tela u vidu šuplje tube; izuzetno je dugačak i širok u odnosu na dužinu insekta. Kod parazitoidne ose je karakteristično da ovipozitor služi i kao moćna žaoka, kojom se pre samog polaganja jaja probija paukov oklop i ubrizgava otrov koji ga parališe.

– Već dugo proučavam tropske parazitoidne ose, ali nikad nisam video ništa slično. Žaoka, dakle, ima dvostruku funkciju ‒ paralisanja plena i polaganja jaja. Svakako, ona izgleda kao izuzetno moćno, čak zastrašujuće oružje, dodao je profesor.

Milisav Pajević

Izvor: RTS