Otkrivena nafta u Republici Srpskoj

Region | Nafta

nafta energetika.ba

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić izjavio je da je „Naftna kompanija Srbije“ pronašla naftu u Posavini u Republici Srpskoj. On je dodao da za ovu zemlju pronađene količine nisu male, ali da je za NIS kao veliku kompaniju ova količina još uvek mala da bi mogla početi njena eksploatacija.

Prema njegovim rečima, uzet je uzorak od oko 5 hiljada tona kako bi se ispitao, a prva ispitivanja su pokazala da je nafta dobrog kvaliteta i da se može dalje prerađivati. On je istakao i da se u narednom periodu očekuju istraživanja kojima će biti utvrđeno da li se može povećati količina nafte na ovoj bušotini. Takođe je dodao da se u narednom periodu očekuje da sa NIS-om bude sklopljen aneks ugovora o koncesiji za istraživačke radove.

Istraživanje nafte u Republici Srpskoj počelo je 2011. godine. Kompanije NIS i „Zarubežnjeft“ osnovali su zajedničko preduzeće „Jadran-Naftagas“ koje je od Republike Srpske dobilo koncesiju na 28 godina za istraživanje i eksploataciju nafte. Tada je definisano da će kompanija „Jadran-Naftagas“ uložiti oko 229 miliona dolara u istraživanje i eksploataciju nafte u Republici Srpskoj.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba