Ostrvo Necker postaće raj obnovljive energije

Svet

Ostrvo NeckerVlasnik kompanije „Virdžin“ (Virgin) i, između ostalog, malenog ostrva Neker (Necker) u sklopu Britanskih Devičanskih ostrva, gospodin Ričard Brenson (Richard Branson), doneo je odluku da lansira zeleni plan za svoje ostrvo i realizuje projekte obnovljivih izvora energije na njemu. Zapravo, Brenson želi da promeni prethodno instalirane dizel generatore zelenenim energetskim projektima.

Zajedno sa „Anti karbon grupom“ (The Carbon War Room) i energetskim ekspertima Instituta „Roki Mauntin“ (Rocky Mountain Institute), Brenson je počeo da promoviše zamenu dizela generatorima na ostrvima postrojenjima obnovljivih izvora energije (10 Island Renewable Challenge), a argumenti za to su smanjena emisija ugljen dioksida u atmosferu, čistija sredina i finansijska ušteda.

S tim u vezi, „Anti karbon grupa“ i Institut „Roki Mauntin“ su lobirale kod Svetske banke (World Bank) i američke investicione korporacije (U.S. Overseas Private Investment Corporation) da izdvoje 300 miliona dolara za projekte obnovljivih izvora energije na ostrvima.

Ostrvo Neker, veličine 74 ara koje može da ugosti 28 gostiju, biće prvo koje će dizel zameniti ekološkim energentom, a namera je da se koristi energija sunca i vetra što će obezbediti 80% energetskih potreba ostrva, sa dugoročnim ciljem od 100% proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

B.R.