Osmakinje iz Vranja – druge na svetskom takmičenju iz robotike!

Leonora Ristić i Anđela Ristić pohađaju osmi razred OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju. Pod vođstvom mentora Saše Ristića su na Svetskom takmičenju iz robotike MakeX, održanom od 29. novembra do 1. decembra u Guangdžouu (Kina), osvojile drugo mesto u kategoriji tehnički izazov.

Reč je o prestižnom nadmetanju na kome je ove godine učešće uzelo više od 2.500 đaka i nastavnika iz 60 zemalja.

Foto: Facebook (Bitka za znanje)

Zahvaljujući zavidnom broju učesnika, MakeX je  postao jedno od tri najbolja takmičenja u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike (STEAM) na globalnom nivou, što fascinantan uspeh devojčica iz Srbije čini još izuzetnijim. Namenjen je deci uzrasta od 6 do 18 godina, koja su kombinujući softverska i hardverska rešenja trebalo da pruže odgovor na ovogodišnju temu „Moj grad“.

Leonora i Anđela su se u tehničkom izazovu nadmetale sa 50 timova iz celog sveta, a zahvaljujući odličnoj kombinaciji mehanike i upravljačkih sposobnosti robota plasirale su se među najbolje mlade robotičare.

Iako su ekipe, očekivano, bile u suparničkom odnosu, organizatori su ih podstakli da u razvoju sopstvenih robota za uređenje urbanih sredina međusobno sarađuju, od čega je takođe zavisila i uspešnost urađenog zadatka.

Kada je reč o generalnom plasmanu, zauzele su 48. mesto u konkurenciji više od 200 timova.

Učešće devojčica na evropskom otvorenom prvenstvu, upriličenom u oktobru u Zagrebu, i svetskom MakeX takmičenju omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a zahvaljujući programu Bitka za znanje koji u našoj zemlji sprovodi Fond B92, a putem kojeg je 431 srpska škola dobila 2.155 edukativnih mBot robota.

Jelena Kozbašić