Osam javnih ustanova dobilo sredstva za realizaciju projekata korišćenja biomase

Srbija | Biomasa

psemr

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine krajem prošle nedelje done je Odluku o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama.

Sredstva u iznosu od 29,1 milion dinara dobilo je osam javnih ustanova (škole, vrtići, gerontološki centri), a mogu biti iskorišćena za nabavku i montažu kotlova na biomasu, kao i adaptaciju postojećih sistema za grejanje koji proizvode toplotnu energiju iz fosilnih goriva i dodavanje novog kotlovskog postrojenja za primarno korišćenje biomase u energetske svrhe.

Podsetimo, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine objavio je 6. decembra 2014. godine Pravilnik o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama. Na konkurs su mogle da se prijave zdravstvene ustanove, obrazovne ustanove, sportski centri ili druge javne ustanove čiji je osnivač Vlada AP Vojvodine. Sredstva će biti dodeljena na osnovu različitih kriterijuma (specifična vrednost investicije, specifična vrednost godišnjih eksploatacionih troškova, broj korisnika ustanove, vreme otplate investicije, visina bespovratnih sredstava koja se potražuju od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, godišnja ušteda emisije ugljen dioksida u tonama).

Sandra Jovićević

foto: psemr.vojvodina.gov.rs