Organizovana akcija čišćenja otpada u Srpcu

Region | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

Oko trideset članova Udruženja građana „Cezar“ iz Srpca u Republici Srpskoj učestvovalo je u ekološkoj akciji, koju je ovo udruženje petu godinu zaredom organizovalo pod nazivom „Let`s do it – očistimo zemlju za jedan dan“.

U užem jezgru grada, na lokalitetu Sportskog centra, osnovne škole i delu zelenih površina sakupljene su velike količine smeća i drugog otpada.

Direktor Udruženja građana „Cezar“ gospođa Darija Prgomelja izjavila je da je realizacija ove akcije na području opštine Srbac plod dugogodišnje saradnje Udruženja „Cezar“ i Udruženja „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke, koje je za ovu namenu obezbedilo letke, postere, ekološke vreće i rukavice. Ona dodaje da je ovaj ekološki projekat u Bosni i Hercegovini počeo pre 5 godina i do sada je u akcijama učestvovalo 172.445 volontera koji su uklonili veliki broj ilegalnih deponija sa oko 13.000 tona raznog otpada i istovremeno zasadili 410.311 sadnica ukrasnog i drugog drveća širom Bosne i Hercegovine.

Ovo je najveća volonterska akcija u BiH koja je posvećena čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prostora, posebno zaštićenih prirodnih prostora istakla je gospođa Prgomelja.