Organizovan treći uspon na Tromeđu

Vesti | Region

Planinarskim pohodom na vrh Tromeđe, po snegu i vetru, 1. maja ove godine, skijaši su predali Prokletije planinarima i katunjanima, čime je simbolično otvorena letnja turistička sezona u Plavu i Nacionalnom parku Prokletije.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

U organizaciji NP Prokletije, TO Plav, Ski kluba Bogićevica, te planinarskih društava „Hrid“, „Karanfili“ i „Prokletije“, organizovan je Treći uspon na Tromeđu, na 2.366 metara nadmorske visine.

Osamdesetak skijaša, bordera i planinara se okupilo u Plavu i krenulo prema Bogićevici i Tromeđi.

Po snegu i vetru, uz veoma niske temperature učesnici pohoda osvojili su prokletijski vrh. Tako je letnja turistička sezona na Prokletijama i Plavu po treći put zaredom počela prvog maja skijanjem sa vrha Tromeđe gde se spajaju tri zaštićena područja i granice Crne Gore, Srbije i Albanije.

Nakon pohoda u planinarskom domu Motokros kluba organizovan je tradicionalni ručak za sve goste.

Glavna aktivnost u Nacionalnom parku je planinarenje, a posetioci se uglavnom uspinju na Volušnicu i Popadiju, dva vrha odakle se pruža predivan pogled na celi park. Više od 50 vrhova doseže visinu od preko 2.000 metara, a čak njih 20 više je od 2.500 metara.

Nacionalni park je osnovan 2009. godine. Reljef Prokletija je razuđen i fascinira visovima, klisurama, strmim padinama, rečnim dolinama alpskog tipa i brojnim vrhovima preko 2.000 metara nadmorske visine.

Park krase veći i manji vodotoci, vrela i izvori pitke i mineralne vode, rečice i lednička jezera, među kojima se lepotom izdvaja Hridsko jezero.

Prokletije, čiji naziv upućuje na netaknutu divljinu i nepristupačne vrhove, nalazi se na tromeđi Crne Gore, Srbije i Albanije.

Kao krajnji jug Dinarida, razuđenim vencem vrhova, ukrštenim grebenima, brojnim procepima i cirkovma i dubokim dolinama koje ih presecaju, naveli su geologa i putopisca Ami Bouea da ih sredinom XIX veka nazove „Alpima na jugu Evrope“.

Milisav Pajević