Organizovan Tematski sastanak o implementaciji Plana smanjenja potrošnje HCFC supstanci i Pregleda alternativa za supstance koje oštećuju ozonski omotač

img_8918-250x167

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zajedno sa organizacijama Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i za razvoj (UNDP) organizovalo je Tematski sastanak o implementaciji Plana smanjenja potrošnje HCFC supstanci i Pregleda alternativa za supstance koje oštećuju ozonski omotač. Sastanak je održan u Beogradu od 29. novembra do 1. decembra 2016. godine, u okviru redovnog radnog programa UNEP-ove Regionalne ozonske mreže za Evropu i cenralnu Aziju (ESA mreža).

Sastanak je otvorio pomoćnik ministra Sektora za zaštitu životne sredine gospodin Slobodan Erdeljan koji je ovom prilikom istakao da je Republika Srbija ispunila svoju obavezu u okviru Montrealskog protokola i u 2015. godini smanjila potrošnju HCFC supstanci za više od 10 odsto u odnosu na baznu potrošnju. Tokom trodnevnog sastanka održano je 25 prezentacija u prisustvu 43 predstavnika nacionalnih ozonskih kancelarija i nacionalnih udruženja iz rashladnog sektora zemalja ESA mreže (Albanija, Bosna i Hercegovina, bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska), Grčke i Tunisa, bilateralnih partnera Rumunije i Hrvatske, implementacionih agencija, nacionalnih i internacionalnih konsultanata. Sastanak je održan sa ciljem da učesnici međusobno razmene iskustva, izazove i naučene lekcije iz implementacije njihovih planova smanjenja potrošnje HCFC supstanci i nacionalnih pregleda alternativa za supstance koje oštećuju ozonski omotač.

Istovremeno, u periodu od 30. novembra do 2. decembra 2016. godine, u Beogradu održan je i 47. Međunarodni kongres za klimatizaciju, grejanje i hlađenje. Tokom otvaranja Kongresa, ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine prisutnima se obratio gospodin Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra Sektora za planiranje i upravljanje u životnoj sredini, koji je ovom prilikom istakao da je saradnja državog i privrednog sektora dobra, ali da postoji potreba za unapređenjem ove saradnje i da je uloga struke u donošenju propisa neophodna. Kao sastavni deo kongresa održan je forum o „Poboljšanju energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača“, koji se svake godine održava uz učešće predstavnika UNEP-a i nacionalne ozonske kancelarije Ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine. U okviru ovog foruma, kao deo pete sesije kongresa od ukupno šest prezentacija, predstavnica Ministarstva je zainteresovanim stranama predstavila rad na harmonizaciji nacionalnih propisa sa EU zakonodavstvom i pripremu za njihovo sprovođenje u oblasti zaštite ozonskog omotača, kao i realizovane i planirane aktivnosti u okviru rada nacionalne ozonske kancelarije.

izvor: eko.minpolj.gov.rs