Organizovan osmi tradicionalni planinarski uspon na vrhove Prokletija

Vesti | Region

Prokletijski vrhovi iz godine u godinu privlače sve veći broj planinara i ljubitelja prirode, pa je tako bilo i prošle subote, kada je uspešno organizovan osmi tradicionalni planinarski uspon Hamdovom stazom pod motom „Druženjem protiv zaborava“, u organizaciji NP Prokletije, Planinarskog Društva Karanfil iz Gusinja i porodice Hamdije Čekića.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Hamdova staza je jedna od najposećenijih staza na Prokletijama.

Uspon na tri vrha: Popadija 2.057, Talijanka 2.056 i Volušnica na 1.876 metara nadmorske visine, nije tehnički zahtevan, jer su vrhovi pristupačni, planinarima i ljubiteljima prirode  sa slabijom kondicijom.

Sa vrha Popadija se pruža veličanstven pogled na obližnje Karanfile, a onda dalje na masiv Prokletija sa svim najvišim vrhovima.

Od Popadije do Volušnice ima oko 1800 metara hoda grebenom koje je moguće preći za oko sat vremena.

Uspon „Hamdovom stazom“ se organizuje pod motom „Druženjem protiv zaborava“, u znak sećanja na Hamdiju Hamda Čekića, koji je bio istaknuti član Planinarskog kluba „Karanfili“ iz Gusinja.

Prokletije su najimpozantniji planinski venac Balkanskog poluostrva.

Reljef Prokletija je razuđen i fascinira visovima, klisurama, strmim padinama, rečnim dolinama alpskog tipa i brojnim vrhovima preko 2.000 metara nadmorske visine.

Na prostoru Prokletija brojne su prirodne šumske zajednice lišćara i četinara.

Park krase veći i manji vodotoci, vrela i izvori pitke i mineralne vode, rečice i lednička jezera, među kojima se lepotom izdvaja Hridsko jezero.

Milisav Pajević