“Organic live festival” ovog vikenda u Topčiderskom parku (FOTO)

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Promo

Pod sloganom „Budućnost je danas“ u Topčiderskom parku u Beogradu će 2. i 3. septembra biti održan sedmi „Organic live fest“ – festival održivog razvoja, najavljeno je juče na konferenciji za novinare.

Festival promoviše aktuelne teme savremenog života u koje spadaju obnovljivi izvori energije, organska proizvodnja, zdrav način života i zaštita životne sredine.

– Volim da kažem da je “Organic Live” festival koji promoviše budućnost Srbije. Narednog vikenda, 2. i 3. septembra u Topčiderskom parku predstavićemo Srbiju u najboljem svetlu. Okupljamo veliki broj proizvođača organskih proizvoda i organske hrane iz cele Srbije, sastavni deo festivala su i Trg ekoloških vozila, solarna eko brvnara, zatim prva bina sa solarnom energijom koju smo napravili samo za potrebe festivala, kao i izuzetno bogat i sadržajan program za decu, kulturni segment, dosta sportskih aktivnosti… Sve to nazivamo održivim razvojem. “Organic Live festival” na praktičnim primerima ukazuje na to kako treba da živimo. Ističemo na festivalu najbolji mogući vid kvalitetnog stila življenja, što se u svetu zove organski način razmišljanja i organski stil života – najavljuje Nikola Bulj, direktor festivala.

Irena Vujović, predsednica Opštine Savski venac, pokrovitelja festivala, istakla je da će ova opština i ubuduće aktivno podržavati ovu manifestaciju, koja izaziva veliku pažnju Beograđana.

– Pozivamo građane da posete park u Topčideru 2. i 3. septembra i da uživaju u bogatom sadržaju ove manifestacije: podržavanju organske poljoprivrede, degustaciji organske hrane i podizanju svesti o očuvanju životne sredine. U okviru festivala biće održana još jedna slična manifestacija „Izađi mi na teglu“, takmičenje u pravljenju ajvara, a sve što se napravi tog dana biće podeljeno u humanitarne svrhe – najavila je Irena Vujović.

Foto: Promo

Snežana Vračar iz Sekretarijata za privredu grada Beograda govorila je o aktivnostima u vezi sa razvojem organske poljoprivrede i najavila edukaciju zainteresovanih poljoprivrednika sa teritorije grada Beograda.

– Planiramo da u septembru organizujemo obuku za naše poljoprivredne proizvođače koji se bave ili planiraju da se bave organskom proizvodnjom. Svake godine sve više ljudi prepoznaje značaj organske proizvodnje, a samim tim i recept opstanka i dugovečnosti povezan sa načinom ishrane, odnosno sa proizvodima nastalim organskom proizvodnjom – rekla je Snežana Vračar.

Foto: Promo

Direktor JKP GSP Beograd Željko Milković govorio je o održivom saobraćaju i najavio da će ekološki autobusi prevoziti građane s Trga Republike do Topčiderskog parka tokom trajanja festivala, u subotu i nedelju od 9 do 21 čas.

– Krenuli smo sa prvom ekološkom linijom ovog tipa u Evropi. Jedno naše vozilo biće izloženo na festivalu, a gasni autobusi prevoziće naše sugrađane do Topčiderskog parka. GSP ulazi u novi revolucionaran segment i verujemo da ćemo u narednim godinama nabavljati više autobusa i drugih vozila na električni pogon – istakao je Milković.

Foto: Promo

Aleksandra Graovac iz „Toyota Srbija“ najavila je da će posetioci festivala moži da testiraju njihova hibridna vozila.

– “Toyota” već 20 godina proizvodi automobile na hibridni pogon i širom sveta vozi se više od 10 miliona ovakvih vozila. To je tehnologija koja je pouzdana, proverena, koja nije budućnost, već sadašnjost. Učestvovanjem na ovom festivalu pokušavamo da našim sugrađanima omogućimo da se upoznaju sa tim šta su hibridi, koji su prelazno rešenje za održivi prevoz. Posetioci festivala imaće priliku da na Eko trgu vide i testiraju vozila i saznaju sve što ih zanima o hibridnoj tehnologiji – rekla je Aleksandra Graovac.

Foto: Promo

Zoran Stojanov, direktor proizvodnje kompanije „Univerexport“, koja je generalni sponzor Eko ulice, istakao je da u današnje vreme kada je interes preovladao nad čovekoljubljem od izuzetne važnosti proizvodnja zdrave hrane.

– Promovišemo humanost, zdravlje i hranu koja zaista hrani. „Univerexport“ je 2012. započeo organsku proizvodnju i od tada smo u ritmu s prirodom. Stvorili smo i razvili humani, ekološki i ekonomski održiv produktivni sistem. Društveno smo odgovorni i pozivamo i druge da nas slede, a našim potrošačima želimo prvenstveno dobro zdravlje. Postanimo društveno odgovorniji, konzumirajmo zdravu hranu: tako ćemo sačuvati životnu sredinu, a pokolenjima zdravu planetu – zaključio je Stojanov.

Foto: Promo