Optimizovanjem proizvodnje OIE i boljom prekograničnom saradnjom Evropa bi godišnje uštedela preko 120 milijardi evra

oie economy.rs

Na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu koji je održan od 21. do 24. januara u Davosu u Švajcarskoj objavljen je novi izveštaj u kome je istaknuto da bi Evropa mogla da uštedi godišnje čak 86 milijardi evra ako bi optimizovala proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Takođe je istaknuto da bi moglo da se uštedi još oko 34,5 milijarde evra boljom prekograničnom koordinacijom.

Tako je navedeno da Španija godišnje proizvede oko 65 odsto više energije iz solarnih panela iako Nemačka ima za oko 600 odsto veće solarne kapacitete od Španije. Osim toga, Španija ima instalirane kapacitete za proizvodnju električne energije iz vetra od oko 23GW, iako ima manje vetrovitih dana od severa Evrope.

Na Svetskom ekonomskom forumu istaknuto je da su preterana ulaganja u obnovljive izvore energije dovela do prevelikih kapaciteta. Tako je u poslednjih 5 godina u Evropi instalirano preko 130GW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i oko 78GW kapaciteta iz konvencionalnih izvora energije, dok je ugašeno samo 44GW starih kapaciteta.

U izveštaju je istaknuto da je potrebno razviti sistem kompenzacije kako bi se pomoglo kompanijama da pokriju troškove proizvodnje električne energije u konvencionalnim elektranama koje bi bile na „stendbaju“.

Izveštaj je uradila američka konsultantska kuća „Bain“.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs