Stanice za merenje kvaliteta vazduha za 30 opština u Srbiji

Foto: Jesenja sadnja-Fejsbuk/Posadi svoj hlad

Krajem prošle godine upešno je realizovana akcija “Posadi svoj hlad” koju je pokrenuo Zeleni razvojni centar. Za jesenju sadnju podeljeno je 30.000 sadnica belog jasena, a ova akcija se nastavlja sve do 31.01. do kada svi zainteresovani građani mogu da se prijave za prolećnu sadnju. Cilj aktivista ovog centra je da tokom 2021. godine podele 300.000 sadnica belog jasena.

“Dok se razvijala ideja o prolećnoj akciji, postala je aktuelna i priča o mernim stanicama, problemu merenja kvaliteta vazduha – nekako su svi bili nezadovoljni. Javila se sumnja u verodostojnost nekih aplikacija, pa smo rešili da je vreme da nešto promenimo kako bismo počeli da dobijamo što tačnije rezultate i to u realnom vremenu. Zahvaljujući donatorima obezbedili smo 30 stanica za merenje kvaliteta vazduha koje će biti podeljene opštinama u Srbiji. U toku je i izrada mobilne aplikacije koja će građanima omogućiti da u svakom trenutku, na brz i jednostavan način, zahvaljujući stanicama, provere kakvog je kvaliteta vazduh u njihovom gradu”, objašnjava za Energetski portal Dušan Jakovljević iz Zelenog razvojnog centra.

Stanice za merenje kvaliteta vazduha mere sa 99 odsto tačnosti i usaglašene su sa standardima Evropske unije.

“Nemamo novca za stanice koje će meriti po 50 parametara, ali ove, da kažem naše, prate osnovne mereolološke parametre i čestice PM 2,5 i PM 10”, ističe naš sagovornik.

Tim Zelenog razvojnog centra obratio se svim opštinama u Srbiji i obavestio ih o svojoj akciji “Zeleni grad”. Jedini uslov da opštine dobiju merne stranice je bio da odgovore da li prihvataju da učestvuju u akciji.

Foto: Jesenja sadnja-Fejsbuk/Posadi svoj hlad

“Interesovanje je zaista veliko – mi smo aplicirali za 30 stanica, a prijavilo se više od 50 opština iz Srbije i čak 40 iz Bosne i Hercegovine. Zbog ovako veliko odziva podneli smo zahtev za još 30 stanica i nadam se da ćemo ih i dobiti. Uskoro polazimo u obilazak opština da bismo naše merne jedinice predstavili nadležnima. Ukoliko se odluče za saradnju sledeći korak je realizacija postavljanja stanica”, rekao je Dušan Jakovljević.

Opštine koje budu dobile stanice za merenje kvaliteta vazduha dužne su da obezbede sigurno mesto za njihovo postavljanje i priključak za struju. Veoma je važno da se stanice u garantnom roku od tri godine pravilno održavaju, a to podrazumeva dva čišćenja godišnje i zamenu sondi svake godine.

“Pokušavamo da pružimo dobru osnovu opštinama, kako bi one mogle da naprave i osmisle neke svoje programe i akcione planove za eliminisanje aerozagađenja. Nastojaćemo da pomognemo svakoj opštini koja iskaže interesovanje i želju za saradnju”, navodi naš sagovornik.

Kako dodaje, tim Zelenog razvojnog centra razgovaraće i sa ljudima iz Hidrometeorološkog zavoda, Ministarstva zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine kako bi im približili akciju koju organizuju i pozvali ih da se priključe i iskoriste dobijene podatke.

“Naš plan je da opštinama pomognemo u pošumljavanju nekih posebno osetljivih zona. Ideja nam je da nakon toga pratimo kako drveće raste, kako se i koliko kvalitet vazduha menja nakon sprovedene akcije. Želimo da sve pretočimo u dugoročan projekat kojim ćemo pokazati koliki je značaj drveća u gradovima”, zaključuje naš sagovornik.

Postavljanje stanica za kontrolu kvaliteta vazduha trebalo bi da počne početkom marta, do kada će biti gotova i aplikacija za mobilne telefone.

Milica Radičević